Hopp til innhold
VIS logo Logo for VIS
Visinnovasjon.no > Aktuelt > Kreftlegene fra Haukeland som står bak ME-gjennombruddet vant BTO / SPV Idekonkurranse 2011

Kreftlegene fra Haukeland som står bak ME-gjennombruddet vant BTO / SPV Idekonkurranse 2011

Avdelingsdirektør/Professor Olav Mella og Overlege Dr.Med. Øystein Fluge tok imot premien på kr 100 000,- under Bergen Næringsråd sin årskonferanse igår. Kreftlegene benyttet anledningen til å rette en spesiell takk til sykehusdirektør Stener Kvinnsland og pasientene som har vært med i studien. Erna Solberg møtte prisvinnerne, direktør bedriftsmarked i Sparebanken Vest Henning Nordgulen, og BTOs direktør Anders Haugland etter prisutdelingen
18.11.2011

Tredje gang beste ide fra Bergen premieres av BTO og Sparebanken Vest
For tredje gang premierer BTO og Sparebanken Vest den beste nye ide eller forskningsprosjekt med kommersielt potensiale fra Bergensregionen. Hensikten med prisen er å anerkjenne forskere og fagmiljø som har spennende forskningsprosjekt og resultat, og å inspirere til videre innsats. Prisutdelingen skjedde torsdag 17. november under Bergen Næringsråd Årskonferanse kl 1130. Vinnerne som er kreftlegene ved Haukeland Universitetssykehus, Olav Mella og  Øystein Fluge, mottok et stipend fra Sparebanken Vest på kr 100 000,-.

Juryens begrunnelse
Årets vinner er kåret av en jury som har bestått av Audun Wiborg (Novator AS), Solveig Holm (Bergen Næringsråd), Karstein Lien (Sparebanken Vest) og Alf-Henning Drage (ved NHH). Kriteriene som er lagt til grunn for utvelgelsen er modenhet i produkt, markedspotensial, potensial for kommersialisering internasjonalt samt at stipendet kan bidra til å ta prosjektet ett steg videre i utviklingsprosessen.

Juryen har kåret en vinner som scorer høyt på disse kriteriene og har spesielt lagt vekt på betydningen som en videreutvikling av dette produktet kan få for svært mange mennesker.

– Alle snakker om hvor viktig nyskaping og innovasjon er. Samarbeidet med Sparebanken Vest er med å skape oppmerksomhet om at de fantastiske forskerne vi har – er viktige bidragsytere for fremtidig vekst også i vår egen region, sier daglig leder i BTO Anders Haugland.

– Stipendene gir også BTO mulighet til å intensivere vårt operative arbeide med innovasjon og nyskaping. For oss er utdelingen et av årets høydepunkt! avslutter Haugland.

Oppdaget ved en tilfeldighet
Som så mange andre innovative løsninger, ble også årets vinnerbidrag oppdaget ved en tilfeldighet. En pasient med både lymfekreft og kronisk utmattelsessyndrom ble behandlet med kreftmedisinen Rituximab, som er en immunregulerende medisin som reduserer tallet på B-celler. Det viste seg at denne medisinen ikke bare bidro positivt i forhold til kreften, men pasienten ble også vesentlig bedre av utmattelsessyndromet. Dette ble starten på et forskningsprosjekt som nå viser positive behandlingsresultat for flere ME-pasienter.


Vinnerbidraget beskriver en helt ny metode for behandling av ME eller kronisk utmattelsessyndrom gjennom reduksjon av B-celler.
Det er søkt patentering av metodikken som representerer et stort kommersielt potensial internasjonalt. På bakgrunn av pasientobservasjoner og litteratur har vinnerne kommet frem til en hypotese om at ME er en auto-immun sykdom. 19. oktober publiserte forskerne resultatet av en studie som viste positivt resultat for flere ME-pasienter, uten alvorlige bivirkninger. Dette studiet er den aller første erfaringen i verden på medikamentell behandling av ME. Studiet har oppnådd en rekke medieoppslag både nasjonalt og internasjonalt, og noen av verdens fremste eksperter på ME har uttalt at oppdagelsen er et gjennombrudd i behandlingen av ME.

Juryen legger vekt på det kommersielle potensialet som vinnerbidraget har internasjonalt. Samtidig gir funnene i studien håp om at et første steg er tatt på veien både mot å stille en diagnose og å finne en kur for ME. Det har iallfall tent et håp for de som er rammet av sykdommen, og vi ønsker lykke til i det videre arbeidet.


    ekspander_ikon_20x20_svartekspander_ikon_20x20ekspander_ikon_hvitfb_28x28footer_vislogo_167x85footer_vislogo_smallhopptil-pilinsta_28x28kollapse_ikon_hvitkvitpil_ikon_19x13linkedin_28x28logo_toppmeny_vis_logo_59x50nfr_merke_250x103nonameny_kvitpil_ikonraudpil_ikon_19x13search_iconsiva-partner_hoover_291x48siva-partner_liggende_291x48svart_dropdown_ikonsvartpil_ikonsvartpil_ned_ikontwitter_28x28