Hopp til innhold
VIS logo Logo for VIS
Visinnovasjon.no > Aktuelt > Psykologisk førstehjelp for barn og ungdom

Psykologisk førstehjelp for barn og ungdom

Barn og ungdom kan nå få hjelp til selvhjelp når livet butter imot. Psykologspesialist Solfrid Raknes har i samarbeid med noen av de fremste psykologekspertene og barnepsykiaterene i landet utviklet et psykologisk førstehjelpsskrin. Skrinet ble lansert 18. februar, og er nå til salgs i bokhandlere i Norge. Førstehjelpsskrinet er det første behandlingsopplegget i landet som gir barn og unge hjelp til å behandle følelses-sår på egenhånd ved hjelp av ekspert-råd.
24.02.2010

Skrinet er designet av den prisbelønte designeren Per Finne, og inneholder rollespill-figurer, hefte med enkle instruksjoner og scenarier og såkalte hjelpehender som fylles ut for å identfisere problemer og løsninger. Det kan brukes alene eller sammen med voksne

Les mer om Psykologisk Førstehjelp i Bergens Tidende 24. februar 2010 (ikke lenger tilgjengelig)

Å identifisere såkalte grønntanker og rødtanker er et sentralt instrument i skrinet. Rødtanker står for det som i kognitiv terapi kalles Negative Automatiske Tanker (NAT), mens grønntanker er Alternative Tanker.

Barn og unge hjelpes til å identifisere rødtankene sine som er både sterke og ødeleggende, og de alternative grønntankene som kan gjøre dem mer glade, og mindre sinte, triste eller redde. Figurene i skrinet er grønne og røde, og representerer disse følelsene.

– Følelsestrøbbel er vanlig, men det er også mye vi kan gjøre selv for å hindre at små følelses-sår blir til større plager. Man er langt på vei i en håndtering av vanskelige situasjoner når man har funnet ut hva som er problemsituasjonen, hva man føler og hvilke rødtanker som kommer, sier Raknes.

Mange barn og unge liker skrinene og finner dem nyttige
Skrinet er prøvd ut sammen med flere barn, unge og foreldre – og andre som jobber med barn og unge til daglig.

– Barna som har testet skrinet har hatt svært forskjellige utgangspunkt. Det har dreid seg som alt fra en skilsmisse, det å reise på tur bort fra foreldrene, dødsfall i familien, større og mer alvorlige psykiske vansker eller simpelthen en situasjon som er vanskelig å takle på skolen. Felles for de aller fleste, er at de er svært begeistret over skrinet.  Det er uvanlig i denne bransjen, sier Raknes.


    ekspander_ikon_20x20_svartekspander_ikon_20x20ekspander_ikon_hvitfb_28x28footer_vislogo_167x85footer_vislogo_smallhopptil-pilinsta_28x28kollapse_ikon_hvitkvitpil_ikon_19x13linkedin_28x28logo_toppmeny_vis_logo_59x50nfr_merke_250x103nonameny_kvitpil_ikonraudpil_ikon_19x13search_iconsiva-partner_hoover_291x48siva-partner_liggende_291x48svart_dropdown_ikonsvartpil_ikonsvartpil_ned_ikontwitter_28x28