Hopp til innhold
VIS logo Logo for VIS
Visinnovasjon.no > Aktuelt > Gjennombrudd i kampen mot resistens i lakselus

Gjennombrudd i kampen mot resistens i lakselus

Sea Lice Research Centre (SLRC) har identifisert genene som gjør lakselusa resistent, og utviklet metoder for å påvise resistente lakselus. Dermed tar oppdrettsnæringen nok et viktig steg for å få enda bedre kontroll på lakselusa.
13.08.2013

Forskning har lagt grunnlaget for en ny generasjon resistenstester for lakselus basert på PCR teknologi. Arbeidet er utført ved Universitetet i Bergen og Norges Veterinærhøgskole i tett samarbeid med PatoGen Analyse AS, og de er nå i ferd med å utvikle et godt og presist styringsverktøy som muliggjør optimal bruk av avlusningsmidlene.

BTO har stått for forretningsutvikling og kommersialisering på vegne av UiB.

Behovet for nye og effektive metoder for å bekjempe lakselus er stort, og PatoGen vil i tida fremover ha fullt fokus på feltutprøvingene slik at vi kan tilby næringen det nye verktøy så raskt som mulig.

– Vi har god dokumentasjon at vi har identifisert og patentert de riktige genetiske markørene for resistens mot de to sentrale gruppene av avlusningsmidler. Analysene har vært gjenstand for validering og feltutprøving, sier Vidar Aspehaug, med-gründer og direktør for forretningsutvikling i PatoGen.

En viktig målsetting for lakselusprosjektet har vært at det skal være kort vei mellom forskningsresultater og anvendbare løsninger for oppdrettsnæringen. Dette er unikt i forskningssammenheng, og i tråd med målsettingen for forskningssenteret som har et næringsrettet fokus.


    ekspander_ikon_20x20_svartekspander_ikon_20x20ekspander_ikon_hvitfb_28x28footer_vislogo_167x85footer_vislogo_smallhopptil-pilinsta_28x28kollapse_ikon_hvitkvitpil_ikon_19x13linkedin_28x28logo_toppmeny_vis_logo_59x50nfr_merke_250x103nonameny_kvitpil_ikonraudpil_ikon_19x13search_iconsiva-partner_hoover_291x48siva-partner_liggende_291x48svart_dropdown_ikonsvartpil_ikonsvartpil_ned_ikontwitter_28x28