Hopp til innhold
VIS logo Logo for VIS
Visinnovasjon.no > Aktuelt > Sustainable Energy norsk katapult-senter: Gull verdt for industrien
IKM Technology gjennomfører undervannstesting av en elektromotor. Bedriften er Sustainable Energy første kunde.

Sustainable Energy norsk katapult-senter: Gull verdt for industrien

Et nytt nasjonalt testsenter for utvikling av grønne energisystemer er nå i drift på Stord. Ved å tilby fasiliteter for testing av nye produkt og løsninger skal Sustainable Energy norsk katapult-senter gjøre norske bedrifter mer konkurransedyktige internasjonalt. BTO er en av senterets eiere.
21.12.2018

I juni i år fikk næringsklyngen NCE Maritime CleanTech i oppdrag fra SIVA å bygge opp et nasjonalt katapultsenter for utvikling av bærekraftige energisystem for havnæringene. Senteret har fått navnet Sustainable Energy norsk katapult-senter, og ble stiftet 20. desember. Inn på eiersiden går Norwegian Maritime Energy Complex, Unitech, Haugaland Kraft, NCE Maritime CleanTech og Bergen Teknologioverføring (BTO).

Gjennom senteret skal norske industribedrifter få tilgang til å leie utstyr og kompetanse for å teste ulike typer bærekraftige energisystem med for eksempel batteri og hydrogen brenselceller.

Senteret har stor bredde, med kompetanse fra forskingsmiljø, teknologiselskap og rederier. Vi står nå klare til å ta imot selskap fra heile Norge og bidra til at nye ideer blir utvikla raskere, billigere og med mindre risiko, sier Willie Wågen, prosjektleder for Sustainable Energy norsk katapult-senter.

Bredt spekter av tjenester

Fasiliteter som er tilgjengelig i den nye katapulten er blant annet The Switch sitt testsenter for maritim kraftelektronikk på Stord, UNITECH sitt teknologisenter på Rubbestadneset, Haugaland Kraft sitt mikronett på Utsira, skip fra flere rederier, samt testfasiliteter i sjø hos MetCenter. Senteret tilbyr også kompetanse og fasiliteter fra en rekke forskingsinstitusjoner som IFE, UiB, NHH/SNF og NORCE.  I tillegg er næringsklyngen NCE Maritime CleanTech sentral i den nye satsingen sammen med bedriftsnettverket Norwegian Marine Energy Complex.

Ved å gi bedrifter tilgang til testfasiliteter i verdensklasse bidrar senteret til at industrien kan få nye produkter og løsninger raskere ut i markedet. Senteret får en viktig rolle både når det gjelder å styrke norsk industri og å akselerere teknologiutviklingen vi trenger for å nå klimamålene våre, sier Hege Økland, daglig leder i NCE Maritime CleanTech.

Sustainable Energy har blitt etablert på rekordtid, og tok i desember imot sin første kunde. Da utførte IKM Technology undervannstesting av en elektromotor i The Switch sitt testsenter på Stord. Motoren skal brukes i farkoster som legger kabler til flytende havvind-prosjekt.

Å ha tilgang til slike fasiliteter i Norge er gull verdt for små selskap som oss, som ikke har midler til å bygge opp tilsvarende anlegg selv. At vi får testet produktet skikkelig før vi tar det ut i feltet sparer oss for mye tid og penger, forteller Jostein Reinsnos, daglig leder i IKM Technology.

First customer at Sustainable Energy test center from NCE Maritime CleanTech on Vimeo.

BTO involvert i to katapultsentere

Sustainable Energy er et av to katapultsenter Siva har etablert i Hordaland. Det andre heter Ocean Innovation Norwegian Catapult Centre (OINC) og dette skal være havnæringens senter for ressursdeling av utstyr og kompetanse. OINC er et konsortium bestående av GCE Subsea, NCE Seafood Innovation Cluster, Prototech, Stiftelsen Industrilaboratoriet (ILAB), Universitetet i Bergen, DNV GL, Marineholmen Forskningspark og Bergen Teknologioverføring. Inge Ådland, Senior forretningsutvikler i BTO, er midlertidig leder av OINC.

Om Norsk Katapult

Katapult-ordningen er finansiert av Nærings- og fiskeridepartementet og blir håndtert av Siva i samarbeid med Norges Forskningsråd og Innovasjon Norge.

Det er til nå etablert fem katapultsenter i Norge. I tillegg til Sustainable Energy og Ocean Innovation Norwegian Catapult Centre (OINC) finnes det i dag ett katapultsenter for materialteknologi, ett for produksjonsteknologi og ett for simulering, digitale tvillinger og virtuell prototyping.


    ekspander_ikon_20x20_svartekspander_ikon_20x20ekspander_ikon_hvitfb_28x28footer_vislogo_167x85footer_vislogo_smallhopptil-pilinsta_28x28kollapse_ikon_hvitkvitpil_ikon_19x13linkedin_28x28logo_toppmeny_vis_logo_59x50nfr_merke_250x103nonameny_kvitpil_ikonraudpil_ikon_19x13search_iconsiva-partner_hoover_291x48siva-partner_liggende_291x48svart_dropdown_ikonsvartpil_ikonsvartpil_ned_ikontwitter_28x28