Hopp til innhold
VIS logo Logo for VIS
Visinnovasjon.no > Aktuelt > Vil bringe folk sammen i korona-dugnad
Illustrasjonsbilde. Foto: Colourbox

Vil bringe folk sammen i korona-dugnad

ShAIRskills jobber til vanlig med å legge til rette for at bedrifter kan dele ansatte og kompetanse. Nå har de snudd om og laget dugnadsportal for samfunnskritiske oppgaver.
26.03.2020

Ida T. Sætersdal

Nettportalen dugnad.shairskills.no ble laget på kort tid for å avhjelpe behovet for personellmangel under koronakrisen for ulike virksomheter.

Vi bestemte oss for at vi ville hjelpe, så vi laget denne løsningen, som er en strippet versjon av det vi jobber med, forteller gründer og daglig leder Ida T. Sætersdal.

Under koronaepidemien er det forventet at det blir mangel på folk innenfor en del kritiske virksomheter, slik man har sett i Italia.

Vi har tenkt på samfunnskritiske oppgaver som skal løses, slik som helse ogomsorg,  transport og butikker. Vi ser også at landbruksnæringen mangler folk, sier shAIRskills-lederen.

I en tid der mange er permitterte og derfor har tid til overs kan Sætersdal berolige med at disse også kan ta på seg nye oppgaver:

Du kan jobbe selv om du er permittert, så lenge det er av midlertid karakter. Dersom du mottar dagpenger må du passe på å melde inn det du faktisk arbeider på meldekortet ditt. Som permittert må du være tilgjengelig for din arbeidsgiver på kort varsel. Det er viktig å skille mellom å være permittert og være oppsagt, sier hun.

Bruken av portalen dugnad.shairskills.no er  gratis for alle parter.

Bedrifter finner hverandre

Koronadugnad er en ny, tilpasset bruk av kompetansen til ShAIRskills. Oppstartselskapet legger til vanlig til rette for at bedrifter kan dele ansatte, slik at de får utnyttet arbeidskraft og kompetanse best mulig. Gjennom plattformen shairskills.no møtes bedrifter som har ledig kapasitet, og de som trenger folk. ShAIRskills tilrettelegger for delingen, følger opp underveis i løpet, sikrer avtaleverk og administrerer betaling mellom bedriftene. – Hvis to bedrifter finner hverandre, og får delt kompetanse seg imellom, så har vi gjort vår jobb, sier Sætersdal.

Delingsøkonomien har revolusjonert bransjer som transport og overnatting, og bedriftslederen har tro på at dette også vil skje med arbeidskraft.

Basert på kompetansen og erfaringen vår ser vi at dette er en ny trend. Deling har vi holdt på med lenge nå, men deling av arbeidskraft har det ikke vært så mye av. Men vi ser nå at arbeidsmarkedet er i daglig endring, sier Sætersdal.

Gjennom shairskills.no kan bedrifter dele ansatte, men disse beholder alle rettigheter og får lønn fra bedriften de er ansatt i. ShAIRskills ordner alt det praktiske.

Det er veldig mange små og mellomstore bedrifter i Norge, der folk har et bredt kompetansefelt. Men i fremtiden vil vi trenge enda mer spesialisert kompetanse, og å dele blir vesentlig, tror vi.

Rigger for fremtiden

Med nye generasjoner blir det også nye arbeidsformer, og flyten av arbeidskraft i dag er annerledes enn for fem år siden.

Nye generasjoner er veldig opptatt av læring og variasjon. Den gamle tiden der folk jobbet i en bedrift i 25 år og kollegaene dine var familien din, tror jeg er forbi. Motivasjonen nå er ikke å finne en jobb som du skal ha i 50 år. Det må fremtidens bedrifter rigge seg for.

ShAIRskills er har vært tilknyttet Mediekuben til VIS i Media City Bergen det siste året.

­– Å være en del av et oppstartsmiljø har vært svært verdifullt for oss, sier Sætersdal.

 


    ekspander_ikon_20x20_svartekspander_ikon_20x20ekspander_ikon_hvitfb_28x28footer_vislogo_167x85footer_vislogo_smallhopptil-pilinsta_28x28kollapse_ikon_hvitkvitpil_ikon_19x13linkedin_28x28logo_toppmeny_vis_logo_59x50nfr_merke_250x103nonameny_kvitpil_ikonraudpil_ikon_19x13search_iconsiva-partner_hoover_291x48siva-partner_liggende_291x48svart_dropdown_ikonsvartpil_ikonsvartpil_ned_ikontwitter_28x28