Hopp til innhold
VIS logo Logo for VIS
Visinnovasjon.no > Aktuelt > Det startet som en studentide. Nå har Spetalen investert 30 millioner i Bergen Carbon Solutions

Det startet som en studentide. Nå har Spetalen investert 30 millioner i Bergen Carbon Solutions

Karbon-nanofiber-produsenten Bergen Carbon Solutions har landet en emisjon på opp mot 40 millioner kroner, og den største investoren har tegnet seg for en ytterligere opsjon på 30 millioner kroner. 
11.12.2020

Emisjonen vil gjøre selskapet i stand til å sette i gang produksjonen av den første modulerbare produksjonsenheten og  flere modulerbare produksjonsenheter etter det, i tillegg til testfabrikken som allerede er i drift.

Verdsatt til 140 millioner kroner

Bergen Carbon Solutions har fått hjelp av Norne Securities til å gjennomføre emisjonen. Noen av investorene er finansielle, mens andre er eksisterende investorer som har ønsket å investere mer penger i selskapet. I tillegg har en «hjørneinvestor» tegnet seg for en større aksjepost: Det er selskapet Saga Pure, som er dominert av investoren Øystein Stray Spetalen. Saga Pure har en opsjon på en ytterligere investering på 30 millioner kroner innen ni måneder. Emisjonen verdsetter selskapet til 140 millioner kroner etter kapitalutvidelsen.

– Pengene vil gjøre det lettere å skalere opp produksjonen vår, forteller daglig leder Jan Børge Sagmo.

Gjør utslipp til vidunder-materiale

Produksjonsenheter av samme type som i den eksisterende testfabrikken skal monteres i konteinere, med to enheter i hver. Disse skal deretter plasseres ut på industrianlegg der CO2 er et av biproduktene. Prosessen Bergen Carbon Solutions har utviklet separerer karbonet fra CO2-molekylet, og danner karbon-nanofiber av svært høy kvalitet. Det eneste biproduktet av prosessen er oksygengass, og metoden bruker opptil 36 ganger mindre energi en til de andre eksisterende metodene for å lage karbon-nanofiber. Disse tar heller ikke utgangspunkt i CO2-gass, som ellers ville bli sluppet ut som en klimagass.

Karbon-nanofiberen kan brukes i alt fra batteriteknologi til byggematerialer og solceller.

– Vårt produkt er 100 ganger sterkere enn stål. Dersom du bruker det i for eksempel bilindustrien kan du redusere CO2-utslippet veldig mye, da man kan redusere vekten på bilen, sier Sagmo.

Begynte på HVL-studium

Bergen Carbon Solutions var det første selskapet som ble etablert med utgangspunkt i en studentidé. Selskapet begynte som en bacheloroppgave for to av gründerne, som da studerte kjemi på Høgskulen på Vestlandet. Tredjemann som var med på oppgaven valgte videre utdanning kontra grunderlivet.

VIS har siden etableringen av selskapet vært en viktig støttespiller for Bergen Carbon Solutions. Selskapet har hatt kontorplass og vært en del av oppstartsprogrammet til VIS, samt med i innovasjonsprogrammet ACCEL Energy.

I dag har Sagmo og kollegaene høynet ambisjonene i forhold til utgangspunktet som studenter.

– Vi har som målsetning å ha over 300 millioner kroner i omsetning i 2024, og at karbon i form av CO2 skal bli en råvare og ikke bare en utfordring, slik den er i dag.


    ekspander_ikon_20x20_svartekspander_ikon_20x20ekspander_ikon_hvitfb_28x28footer_vislogo_167x85footer_vislogo_smallhopptil-pilinsta_28x28kollapse_ikon_hvitkvitpil_ikon_19x13linkedin_28x28logo_toppmeny_vis_logo_59x50nfr_merke_250x103nonameny_kvitpil_ikonraudpil_ikon_19x13search_iconsiva-partner_hoover_291x48siva-partner_liggende_291x48svart_dropdown_ikonsvartpil_ikonsvartpil_ned_ikontwitter_28x28